Matisant l'entrevista al Diari de Sabadell

Entrevista amb el Victor Colomer per al Diari Sabadell : Xarxes lliures, Sabadell Wireless i guifi.netAvui s’ha publicat al Diari de Sabadell l’entrevista que em va fer en Victor Colomer aquest dimecres passat parlant de les xarxes lliures ciutadanes, Sabadell wireless i guifi.net. Ja fa un parell de setmanes que em va enviar un correu preguntant-me si estavem fent xarxa lliure a Sabadell i si ens podiem veure. Li vaig explicar que mes que fer xarxa es pot dir que ho estem intentant, tot i així va estar interessat.

Vaig estar repassant conceptes, vaig demanar consells i suggerencies a SW i a guifi, i em vaig fer uns petits esquemes per tenir les coses clares, tot i així a l’hora d’anar a dormir tenia una mica de nervis perque m’havia de llevar d’hora (haviem quedat a les vuit i mitja del matí) i mai abans m’havien entrevistat.

Em vaig endur el portàtil i un router per ensenyar-li (una imatge val mes que mil paraules diuen), i em vaig posar la samarreta de guifi.net que vaig comprar al SAX 2006 de Manresa per fer una mica de propaganda. Un cop allà em va fer una mini fitxa personal i després, gravadora en mà, va començar a fer un munt de preguntes que podriem dir que son les típiques FAQ o PMF. Vam estar parlant durant una hora i mitja, potser massa com per resumir-ho en un article de l’extensió del Cara a Cara, potser per això hi ha algunes coses que m’agradaria matisar. és l’avantatge de tenir un blog personal, que tens el teu propi mitja 😉 , comencem (aviso, ha quedat força llarg):

  1. Entenent que una xarxa lliure és aquella on ets lliure de coneixer-la i utilitzar-la per al que vulguis mentre no perjudiquis als altres usuaris al temps que l’ajudes a extendre’s amb les mateixes condicions, el meu somni NO ÉS crear una xarxa que permeti navegar per internet al marge dels operadors. Senzillament crear una xarxa on es coordinin recursos i serveis de forma autogestionada sense la intervenció de cap organisme que el vulgui controlar o hi tingui interessos econòmics. En una xarxa ciutadana, permetre que tothom faci el que vulgui pot voler dir moltes coses, com per exemple coordinar accions d’ambit local, donar valor a les comunicacions entre persones, barris, entitats, etc i com no compartir fitxers, serveis i recursos. Aquí és on considerant l’accés a internet com un recurs i tenint en compte que hi haura gent que esta disposada a compartir part de la seva amplada de banda contractada, una xarxa lliure és la eina que els permet poder-ho fer. Això és el que s’anomena “autoprestació agregada”. Sense xarxa lliure ni tan sols existeix aquesta possibilitat o alguna altra. Així doncs quedi clar que la xarxa és un objectiu en si mateixa i no pas una eina per atacar els interessos de ningú.
  2. La intenció de guifi.net com a col·lectiu no és donar cobertura enlloc, no té una actitut proactiva en aquest aspecte, sinó que es centra en posar en comú la infraestructura i la organització necessàries per tal que la xarxa pugui existir. La xarxa té uns principis bàsics de desplegament que resumits podrien venir a dir que la xarxa creix sola alla on hi ha l’interés de la gent. Es a dir, no podem esperar que vingui ningú a fer-nos la feina. Volem Xarxa? Doncs fem Xarxa!!
  3. SabadellWireless és el domini on ens hem acabat ajuntant diverses persones que tenim interés en crear xarxa a Sabadell, i alguns d’ells tenen els seus nodes operatius a Can Rull i als Merinals tot i que no amb les eines proporcionades per guifi.net. En aquest sentit no és cert que el meu sigui l’unic, sinó que és l’únic que està operatiu i compartint el MEU accés a internet . Això és així perque jo sóc lliure de compartir aquest recurs amb qui vulgui, quan vulgui i com vulgui sense haver de donar cap mena de garantia de servei a ningú. Aquesta es una altra de les característiques de la xarxa lliure, que ningú esta compromès ni obligat a res. Aixi que si algú va a la plaça Laietana probablement es podrà connectar, però si pel que sigui no es connecta no te cap dret a reclamar res de res, pero si hi ha algun problema tècnic i té per bé ajudar o col·laborar sens dubte que serà benvingut. En aquest sentit el manteniment d’una xarxa lliure a ha sortir de la pròpia comunitat que hi ha al darrera. Si qualsevol component de la xarxa es fa malbé i ningú l’arregla probablement no se la mereix
  4. Com molta gent coneixedora del món del programari lliure ja sabràn, lliure no vol dir gratis (free as speech, not as beer) i per tant tampoc vol dir que ningú hi pugui fer negoci. Precisament quan es parla de compartir serveis és quan hi pot haver la possibilitat que la gent tingui la llibertat de triar, si vol fer una cosa ell mateix o ajudat per un amic o si per contra prefereix pagar a algú que li faci aquest servei concret.
  5. I ja per acabar, tenint en compte que l’anonimat a la xarxa cada vegada és més insòlit i que vaig estar treballant un temps a l’Ajuntament, aclarir que les administracions i les empreses SI que poden participar en una xarxa lliure, de fet molts ajuntaments jo ho fan, sempre i quan en siguin un membre més, és a dir, en poden participar, ajudar i promoure sempre sense oblidar que una xarxa lliure no te amo. (salut a tothom :P)

La base de tots aquests arguments es troben al Comuns Sense Fils, en anglès Wireless Commons, que és la llicència d’ús de la xarxa lliure(similar al Creative Commons) i a les Preguntes Mes Frequents de guifi.net on us podeu adreçar per ampliar la informació o a les llistes de distribució on hi ha un munt de gent disposada a debatre, ajudar i orientar a qui busqui respostes als seus dubtes.

Reconec que sóc força tiquis miquis amb els matisos i necessitava dir la meva, no t’ho prenguis malament Victor és de la pròpia bèstia, però ara ja m’he quedat una mica més tranquil. I finalment acabo, si has arribat a llegir fins aqui baix de tot, no ho dubtis, apunta’t a fer xarxa lliure.

SAX!!! (Salut Amor i Xarxa)